cserépkályha
A cserépkályha
Írta: Administrator   

A cserépkályha megfelelő kivitelezés esetén a legenergiatakarékosabb szilárd tüzelésű berendezés! A fűtés tekintetében magas komforérzetet biztosít folymatos használat esetén!
A cserépkályha hőátadó falazata speciális kerámia.
A magas samottartalom teszi lehetővé hogy a vékony falvastagság is tartósan ellenálljon a hősokknak,illetve a folyamatos felfűtésből,és lehülésből eredő dilatációnak.
Például:egy román csempében semennyi,vagy csak nyomokban található meg ez  a samott,egy magyar öntött csempében mint amilyet mi is gyártunk 42%felett van a samottartalom,de a minőségibb préselt magyar csempékben is 30-35% samott található!
A mai kor igénye a síma esztétikus homogén,minél hajszálrepedésmentesebb (haaris,hárisz) mázfelület.
Ezt öntött csempénél a szigorúan osztályozott agyag, a préselt csempéknél homogén borítómasszával hozák létre,melyre mármár tökéletes mázfelületet lehet felvinni.
Román,vagy a könnyen ámítható laikusok kedvéért erdélyi csempéken ez nem található meg.
Pontosabban szólva az általam az elmúlt 17 évben látott "erdélyi kályhacsempéken".

A cserépkályha belseje járatrendszerekből áll,különböző típusú anyagokból kiképezve.Általában 6-8 méter füstút van elhelyezve benne.

A közhiedelemmel ellentétben a samottégla nem a hő tárolására szolgál a cserépkályha belsejében,arra a csempefalazat való hiszen az érintkezik a környezettel.

A samottégla arra való hogy a cserépkályha csempeanyagát a tűztérben, pontosabban abban a szakaszban ahol a láng jár, illetve a füstgáz rendkívül forró(750-900 c°)
megvédje a láng roncsoló hatásától.

Tehát a samottégla szigetelőanyagként van jelen!

A minőségi csempéből készült cserépkályha belsejében egyszerűbben szólva a kályhaajtótól maximum 1,5 méter füstútig kell folyamatosan elvékonyítva a samottozást végezni!
A következő1,5 métert rosszabb hőszigetelő anyaggal kell utóbélelni .Például szegedi cseréppel!
A többi 3-4 méterben csak a csempefalazatot kell "béléselni",illetve agyagsímítással ellátni,hiszen ittmár az a lényeg,hogy az alacsonyabb hőmérsékletű füstgázból minél több hőt kinyerjünk ,mielőtt az kilép a kéménybe!

Ha a kályhásuk aki épp álmaik cserépkályháját készíti és még  az utolsó járatokat is cseréppel és samottal tömi akkor nyugodtak lehetnek hogy a kályhájuk túlszigetelt lesz azaz beszorul a meleg!

Az a vicc hogy arra hívatkoznak az ilyen "szak"emberek hogy tovább tartja majd a meleget!

Ezért van az hogy két kályhás terméke sem egyforma és ez nem csak a csempén múlik.

A másik eset az az ha gyengébb minőségű csempéből készült kályha és hogy a tűz ne tudja szétrepeszteni idő előtt azért szigetelik túl!

És itt már rá is jöhettek arra hogy miért kell minőségi kályhacsempét választani!

Egyébként a magára valamit is adó cserépkályhás nem is ajánl rossz minőségű csempét!

 

 

 

Orosz Imre

34 000,0Forint

126 000,0Forint