A kémény mint probléma PDF Nyomtatás E-mail

       Az alábbi szószedetben megpróbálunk a kéményekkel kapcsolatosan útmutatást adni annak tárgyában,hogy a kiválasztott tüzelőberendezéshez milyen megoldás a célszerű a füstgázelvezetés tekintetében.
       Mert ugye az egyszerű az hogy minél nagyobb,annál jobb!
     A valóság pedig az hogy minden tüzelőszerkezethez más és más  méret kell,az átmérő,de még a hossz tekintetében is.

  •    A kandallónál általában a kiválasztott betéten fel van tüntetve az igény,de 180-as a legtöbb.Nagy ritkán 200 a kéményátmérő. 14*14-es kéményre nagyon kevés 2-3 betétet tudok csak ami éppen elmegy.
  •   A cserépkályhánál a tüzelőajtó nyitott keresztmetszetének a függvénye a kémény átmérője.
    A legnépszerűbb üvegajtók 14*14 kéményen is kiválóan működnek.A legtöbb kályhaajtóhoz 14*25,18*18 belső méretű vagy átmérő160 szerelt kémény bőven elegendő.180 átmérőjű kéményre már csak a nagy kandallóajtós cserépkályhák javasoltak.
    Ha 24*24 kéménye van és nem akarja hogy egy év alatt leszurkosodjon akkor célszerű behúzatni egy
    180 béléscsövet és mellette perlitcementell kiönteni így örök élet lesz.
  • A vizes kandallóbetéteknél csak béléscsövezett kéménybe érdemes bekötni mert a fojtott tüzelés miatt fellépő kondenzáció igen megviseli a szilikátalapú kéményeket (magyarul:téglakémények leszurkosodnak,mert ugye senki nem vesz 3 éves akácot:-) )
  • a Kemence kéménye szorosan kötődik magához a kemencéhez általában a szájrésznél 25*50-es és felfelé 1-1,5méter alatt szűkül 14*25-r,ennél lejjebb nem érdemes szűkíteni!
 

Orosz Imre