Vízteres cserépkályha | Nyomtatás |  E-mail
Írta: Orosz Imre   
2011. január 08. szombat, 19:21

Legfontosabb a fogalmak pontosítása!
Vízteres cserépkályha!
Vízteres kandalló!
Vízteres csempeburkolatos kandalló!

A cserépkályhába épített víztér a puszta logika alapján sem működik tökéletesen, pláne ha gépészetileg is el kezdjük vizsgálni a dolgokat! Laikusok szintjén elég legyen az, hogy abszolút nem működőképes dolog, gyakorlatilag az első begyújtástól kezdve folyamatosan kátrányosodik a kémény, illetve a cserépkályha belső falazata.(ezért van az hogy egy-két felhasználó azt mondja hogy kiválóan működik, pedig csak két-három évet kell várni, hogy a kémény, illetve a kályha teljességgel tönkremenjen. Persze ezzel a rövidtávú kályhások, kandallósok nem sokat törődnek, mert akkor már lehet hogy nem is lesznek a szakma környékén sem!)

A következmények pedig igen költségesek:
                                                                A kéményt szét kell bontani, és újra rakni!
                                                                A kályhát jobb esetben át kell rakni, rosszabb esetben a kályhacsempét sem lehet megmenteni, és ki lehet dobni!

A vízteres cserépkályhánál probléma esetén a jogi felelősség sem tisztázott,mivel nyomástartó edényről van szó és szerintem senki nem ad róla ÉMI,NYEBSZ,és egyéb megfelelőségi nyilatkozatokat,pedig ezek a szerkezetek igen robbanásveszélyesek! Az a vége hogy a kályhás mutogat a lakatosra, és ugyanez vissza!

Vízteres kandalló!
Gyakorlatilag a vegyes-tüzelésű kazán üvegajtós változata.A beépítése lehetséges, a jogi felelősségek szétválaszthatóak.

A betét gyártója felel a betét hibátlan működéséért, a fűtésszerelő a rendszerre csatlakozás megfelelőségéért, a cserépkályhás pedig a burkolatokért! 

A kátrányosodás itt is fennáll de csak a kéményben, úgyhogy rozsdamentessel kibélelt kémény ajánlott, mert különben ugyanúgy járnak mint a vízteres cserépkályhával!

A Csempeburkolatos vízteres kandalló kívülről pont olyan mint egy cserépkályha, de a belső járatok helyett csak a vízteres betét van berakva!

Az összes vizes dologgal kapcsolatosan általánosan elmondhatom:
Messze nem jó hatásfokkal rendelkeznek,tehát a bevitt energia maximum 45-60%-át hasznosítják.
Tehát 1000 eltüzelt forintból csak 450-600 marad a lakásban!

Vízteres betétek helyett a sokkal jobb hatásfokú betéteket ajánlom amiken forrólevegő elvezetés csatlakozó van, vagy a cserépkályhát légkollektorral!

Ha mégis a vízteres megoldás mellett döntenek, akkor a magyar gyártmányú öntvény betéteket ajánljuk! 

 

Orosz Imre